27. 6. 2016

Najkrajšia..... najlepší....

14. ŽIVOT OBYČAJNEJ MATKY


Milé mamičky/ žienky,

už od prvého okamihu, keď malé bábätko uzrie svetlo sveta, sme s ním navždy späté. Je pravda, že naše spolunažívanie začína
v prenatálnom období, narodenie je úspešný koniec a zároveň začiatok nášho vzťahu. To malinké bábätko sa na mamičku stopercentne spolieha. Nik nie je lepší! Mama je mama. Mamine ruky, dotyk, pohladenie, slovo vedia upokojiť uplakané dieťatko a vyčariť "úsmev" na tvári.


Narodením dieťaťa sa v živote ženy mnoho vecí zmení. Všetky jej zmysly smerujú k deťom. Bábätko jej lásku, opateru opláca tým, čo ponúka.
Najkrajšou, najlepšou, najúžasnejšou vôňou na svete je vôňa novorodenca. Vôňa, ktorá prechádza absolútne všetkými zmyslami a stimuluje stále väčšiu a väčšiu lásku k dieťaťu. Ani ten najdrahší parfém najlepšej svetovej značky neprekoná vôňu malého dieťaťa. Toto je tá najdrahšia vôňa, do ktorej sa oplatí investovať. 
Milujem, keď držím našu malú princeznú na rukách a čakám, kým si odgrgne :-), a vtedy sa neviem nabažiť jej vône. Krásna. Nádherná. Pulzujúca. Očarujúca. Škoda, že nie večná a vekom sa vytratí. Jedno však viem určite, budem sa snažiť nezabudnúť na ňu a zachovať si ju v pamäti...v čuchu. Srdce mi v danom momente pracuje na plné obrátky, hormóny ma menia na nepoznanie a materinská láska otvára náruč dokoráááááán. Nepoznám nič krajšie ako vôňu novorodenca.
Mimochodom vedeli ste, že vône sú najviac koncentrované na hlavičke novorodenca? Medzi matkou a dieťaťom vzniká takzvaný čuchový vzťah, ktorý sa utvrdzuje každým dojčením.


Okrem vône ma fascinuje aj jemnosť, ktorou deti či dojčatá disponujú. Hebkosť pokožky, vláskov, ktoré sem-tam majú šupiny alebo chĺpky na miestach, ktoré by sme darmo hľadali u dospelých, sú na dotyk najlepším liekom. Pokožka ako páperie vás znova vie dostať na lopatky. A zase máte pocit rastúcej lásky k dieťaťu. Váš vzťah je každým dotykom silnejší a nezabudnuteľný. Čo môže byť lepšie ako masírovanie malého telíčka, ktoré sa postupne mení pred vašimi očami? Napovzbudzujúcejší dotyk na svete. Ešteže jemnú detskú pokožku si deti zachovávajú dosť dlho. Nie nadarmo sa hovorí: " Hebká ako detská prdelka."

Máte aj vy drahé mamičky takéto pocity?

S pozdravom *m

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára